herladen voor een Beaumont geweer

 

 

 

Hulzen voor het Beaumont geweer worden gemaakt door de firma Bertram (Australië) en de firma Horneber (Duitsland) ze kunnen ook gemaakt worden van .50-90 Sharps hulzen en kaliber .32 jachthulzen.

 

Als je met een Beaumont wil gaan schieten is het noodzakelijk dat het wapen in goede staat is alle herlaadgegevens zijn hierop gebaseerd en uiteraard kunnen wij niet garanderen dat de vermelde gegevens voor wapens welke hier niet aan voldoen veilig zijn.

 

Gebleken is na het controleren van veel lopen van de Beaumont  dat de loopdiameter redelijk variabel is om het netjes te zeggen. Hierdoor is het noodzakelijk om voor je begint met het maken van munitie te controleren wat de diameter van de loop is van de Beaumont welke je gebruikt om te schieten. Wij hebben geconstateerd dat afhankelijk van de loop kogels met een diameter van .452 tot 458 gebruikt kunnen worden.

 

De originele kogel had een gewicht rond de 300 grain (patroon nummer 1) en tussen de 350 en 375 grain. (patroon nummer 2)

 

Denk er aan dat de huls volledig moet zijn gevuld bij het schieten van zwart kruit en er worden meerdere manieren gebruikt door de schutters om dit bewerkstelligen b.v. een prop, griesmeel of couscous.

 

Het schieten met volledig met zwart kruit gevulde  hulzen heeft geen toegevoegde waarde en zal de levensduur van het geweer niet ten goede komen.

 

Veel gebruikte kruitsoorten zijn Wano PP en Zwitsers kruit no 2 en veel gebruikte ladingen zijn tussen de 25 en 33 grain.

 

Doordat er ook veel variatie is in de grote van de kamers is het noodzakelijk om de hulzen bij het wapen te houden om te voorkomen dat de patroon bijna niet of helemaal niet in het wapen is te krijgen.

 

 

 

Het vernieuwen van het vizier en de patroon nummer 2 voor de Beaumont in 1879 en de mogelijke gevolgen voor het geweer.

 

De samenstelling van patroon nummer 1 voor de Beaumont:

 

 

Lengte huls: 51,3 mm

Gewicht kogel: 294 grain

Diameter kogel: .453

Dikte prop in huls: 5 mm

Kruitlading: 67,4 grain